Viskas, ką turite žinoti apie stogo klojimą

Žmonės su stogais ir jų tematika paprastai susiduria kelis kartus per gyvenimą: statant savo nuosavą namą bei keičiant stogą. Tačiau prieš imantis realių stogo klojimo bei keitimo veiksmų, pravartu kiek įmanoma daugiau pasidomėti, nes stogas yra vienas iš svarbiausių namo dalių. Nekokybiškai sudėtas stogo pasėkmės gali sugadinti vidaus apdailą ir jūsų turtą.

Pasirinkite tinkamą stogo dangą

Projektuojant savo namą, būtina atsižvelgti į stogo konstrukcijos apkrovas. Didžiausią apkrovą stogui sudarys sniegas ir vėjo jėga. Tačiau įprastai stogai yra suprojektuojami didesnėms teorinėms apkrovoms nei sniegas ar vėjas. Vis dėlto čerpinio stogo konstrukcija dažniausiai sveria 3-4 kartus daugiau nei skardinio stogo konstrukcija. Plačiau apie reikalavimus stogams galite pasidomėti statybos techniniame reglamente STR 2.05.02:2008 „Statinių konstrukcijos. Stogai“.

Kitas svarbus kriterijus, renkantis stogo dangą – tai stogo nuolydis. Šis kriterijus ypatingai svarbus stogo sandarumui. Skirtinga stogo danga turi skirtingus minimalaus nuolydžio reikalavimus, kurie yra grįsti skaičiavimais, kaip greitai lietus ar ištirpęs sniegas nubėga nuo stogo.

Todėl jei jūsų stogas jau suprojektuotas, dangą galite rinktis pagal numatytą stogo nuolydį. Čerpių dangai rekomenduojamas 14-15 laipsnių nuolydis. Plieninei stogo dangai – 5-15 laipsnių nuolydis. Šiferio (banguotųjų lakštų) stogo dangai rekomenduojamas tik 7 laipsnių nuolydis. Pastaruoju metu vis populiarėjantis stogų dengimas prilydoma bituminė danga, kuriai rekomenduojamas 10-15 laipsnių nuolydis.

Renkantis stogo dangą, pravartu įvertinti ir numatomą dangos tarnavimo laikotarpį. Patvariausia stogo danga yra laikomos keraminės čerpės – jei jos glazūruotos, tai tarnauti gali net 100 metų. Betoninės čerpės gali tarnauti 40-80 metų. Plieninė danga, tai yra metalinių stogų dengimas, priklauso nuo plieno kokybės ir gali tarnauti nuo 10 iki 50 metų. Šiferis (banguotieji lakštai) tarnaus apie 30 metų. Na, o stogo dengimas bituminiais lakštais priklauso nuo produkto kokybės, tačiau turėtų tarnauti nuo 10 iki 60 metų.

Renkantis dangą pravartu atkreipti dėmesį ir į estetiką. Banguotųjų lakštų danga blunka greičiausiai, nei kitų dangų, todėl kas 5 ar 10 metų teks dangą perdažyti. Todėl stogo dengimo įkainiai išauga.

Kodėl skardinimo darbai būtini vakarų Lietuvos regione?

Skardinimo darbai - skardu lyderis

Nepaisant to, kokią dangą pasirinksite, jums bus reikalingi skardų lankstymo darbai. Mat skardos lankstinių paskirtis yra stogo sandarumo užtikrinimas, kad drėgmė nepatektų į namo vidų. Kokybiškas apskardinimas yra ypač reikalingas gyvenantiems Vakarų Lietuvoje, kur vėjuota ir drėgna. Todėl skardos lankstymo darbai Klaipėdoje, Klaipėdos rajone, Gargžduose ar Kretingoje yra itin paklausūs.

Atliekant skardinimo darbus, privaloma teisingai įrengti lietaus nuvedimą, kad vanduo neužsilaikytų ant stogo. Lietvamzdžių sistemos kaina priklauso nuo atlikimo ir sudėtingumo.

Taip pat svarbu patvariai užsandarinti vietas prie kamino ir kitų nestandartinių vietų: stoglangių, ventiliacinių kaminų. O taip pat ir patį kaminą – pagaminti jam stogelį, apsaugant nuo tiesioginių kritulių.

Taigi dengiant stoga, jums prireiks skirtingų skardinimo darbų. Vienas svarbiausių – kraigo lankstiniai, kurie yra naudojami stogo viršuje, kad uždengtų šlaitų sandūrą. Tada stogo ir sienos kampai, kurie yra naudojami stogo ir sienos sandūrose. Lakštakiai yra svarbūs lietaus nuvedimui į lietaus lataką. Parapetai – plokščiam stogui. Na, o vidinės įlajos privalo būti kokybiškai atliktos, kad užtikrintų stogo sandarumą.

Todėl svarbu pasisamdyti patyrusius meistrus, kad netektų dvigubų stogo dengimo įkainių. Apskritai, specialistai pataria stogo dengimo darbams pasisamdyti įmonę, kuri atlieka ir skardos lanktymo darbus bei lietvamzdžių sistemas. Nes kitu atveju – nors privatus meistras stogą dengs iš pažiūros už mažesnę kainą, tačiau skardos lankstymą jis užsakys iš įmonės, turinčios tinkamą įrangą, taip ji įkainiai išaugs. Na, o įmonė, galinti atlikti visus darbus, profesionaliai patarti ir pakonsultuoti, neretai suteikia nuolaidas ir garantijas už padarytą darbą.